Access the best NCERT Solutions Class 4 EVS Question Answer and Our Wondrous World Unit 3 Health and Well-being Chapter 6 Food for Health Questions and Answers are aligned with classroom teachings.
Class 4 EVS Chapter 6 Food for Health Question Answer
Food for Health Class 4 EVS Question Answer
Our Wondrous World Class 4 EVS Chapter 6 Question Answer – Class 4 EVS Food for Health Question Answer
Activity 1 (Page 85)
Q. Connect the food items shown below with the ingredients used to make them.
Answer:
Activity 2 (Page 88)
Observe the pictures and answer the following questions.
1. Put a tick (✓) on the elements that assist a grain in its journey.
Answer:
Write (Pages 88-49)
Question 1.
What is the role of farmers in this process?
Answer:
Farmers play an important role in the journey of grains from farm to the point it reaches our plate.
- The farmer first prepares the soil by loosening it.
- He then selects the crops according to the climate of that region and sows the seeds in the field followed by the addition of fertilisers and manure to it.
- The field is irrigated so that the crops get the proper amount of water.
- Once the crop is fully grown, it is ready to be harvested, stored and transported to the shopkeepers.
Question 2.
List out the missing elements in the table above.
From the time a seed is sown, to the point when food reaches our plate, it is a remarkable journey. Can you list the roles of the different elements involved in this journey?
(a) Soil: _____
(b) Water: _____
(c) Farmer: _____
(d) Cattle: _____
(e) Shopkeeper: _____
(J Family members: _____
(g) Any other: _____
Answer:
The missing elements in the table above are sunlight, seeds, manure and fertilisers.
(a) Soil: Provides a place for the seed to grow and gives it nutrients.
(b) Water: Helps the seed to grow into a healthy plant.
(c) Farmer: Takes care of the crop from planting to harvesting.
(d) Cattle: Gives manure to make the soil healthy and also help the farmer plough the field.
(e) Shopkeeper: Sells the grains or food items in the market so that we can buy them.
(f) Family members: Buy the food, cook it and serve it with love.
(g) Any other (Protecting and caring): Keep the crops away from birds and insects. Remove the unwanted plants and proper storage of grains.
Activity 3 (Page 89)
Thank You Everyone?
Whom would you like to thank for the food you eat? Please write your answers in the following space.
Answer:
Discuss (Page 92)
Question 1.
What role does your tongue play in this process?
Answer:
Our tongue helps in the digestion of food by following ways: It helps in breakdown of food.
- It helps in mixing the food with saliva.
- It helps to detect different taste of food with the help of taste buds.
- It helps in swallowing the food by pushing it towards the food pipe.
Question 2.
What do your teeth do to the food?
Answer:
The teeth helps in chewing and breaking down of large food particles into smaller pieces for proper digestion.
Question 3.
What happens to the food inside your mouth during this process?
Answer:
The food inside the mouth is chewed by our teeth to breakdown the large food particles into small particles. The food particles then mixes with saliva which helps in the digestion process. The food is then swallowed with the help of the tongue.
Activity 4 (Page 93)
For a week, keep a record of the food you eat for breakfast, lunch and dinner. After every meal, make an entry in the following table. If you ate everything, write ‘Yes’ and add a happy smiley. If you left some food, write ‘No’ and add a sad face.
Answer:
Do it yourself
Write (Page 93)
What will you do —
Question 1.
If someone offers you food more than you need?
Answer:
If someone offers me food more than I need, I will politely refuse to take the extra food.
Question 2.
If you do not like a food item on your plate?
Answer:
If I do not like a food item on my plate. I will still finish my food. If I leave the food on my plate, it will get wasted, and we should not disrespect the efforts of everyone who helped bring the food to our plate.
Write (Page 94)
Look at the picture below.
Identify the activities people are engaged in.
Answer:
Cycling, playing badmintion, sliding, swinging, playing handball, playing football, reading book, playing with the ball, sitting on the bench, walking.
Discuss (Page 95)
Question 1.
Which physical activities do you do in your daily life?
Answer:
I do running, cycling, and play games like football, badminton, etc.
Question 2.
How do you feel on a day when you play a lot?
Answer:
On the day when I play a lot, I feel tired.
Find Out (Page 95)
Can you name the games depicted in the pictures below?
Answer:
Elements
- Soil: Without soil, the seed cannot grow into a plant.
- water: Without water, the plant will dry up and die.
- Sunlight: Without sunlight, the plant cannot make its food and will not grow.
Animals
- Cattle: Without cattle, farmers may find it hard to plough the fields and get natural manure.
- Warthworm: Without earthworms, the soil will not be rich and healthy, which affects plant growth.
People
- Farmer: Without farmers, no one will grow and take care of the crops.
- Shopkeeper: Without shopkeepers we will not be able to buy grains or food from the market.
- Cook: Without a cook, we will not get tasty food prepared from the grains.
Question 2.
Design your own favourite plate of balanced diet with the food items you like. (Remember we should not waste food)
Answer:
Breakfast plate | Lunch plate | Dinner plate |
A glass of milk, 1 boiled egg or 1 bowl of Doha/ idli, a banana or an apple, a handful of nuts. | Rice or 2 chavatis, dal (lentils), vegetable curry, curd or buttermilk, salad. | 1 or 2 chavatis or a bowl of khichdi, mixed vegetable curry (sabzi), a small bowl of dal, salad. |
Question 3.
Which activities did you enjoy during your ‘mindful eating’?
Answer:
While eating, I pay attention to what I eat and how I feel while eating. I enjoy eating slowly and focusing on each bite. It helps me to enjoy the taste and appreciate the food that I get.
Question 4.
How can you keep your body strong?
Write down the names of the exercises and games you would practice.
Exercises: ____________________
Games: ___________________
Answer:
We can keep our body strong by doing regular exercise, playing outdoor games, eating a healthy meal, and getting enough sleep.
Exercises: Running, skipping rope, stretching and yoga.
Games: Cycling, football, badminton, basketball, kho-kho.
Question 5.
Which habits would you practice daily? Indicate your plans.
Answer:
Do it yourself
The post Happy and Healthy Living Class 4 Question Answer EVS Chapter 6 appeared first on Learn CBSE.
π NCsolve - Your Global Education Partner π
Empowering Students with AI-Driven Learning Solutions
Welcome to NCsolve — your trusted educational platform designed to support students worldwide. Whether you're preparing for Class 10, Class 11, or Class 12, NCsolve offers a wide range of learning resources powered by AI Education.
Our platform is committed to providing detailed solutions, effective study techniques, and reliable content to help you achieve academic success. With our AI-driven tools, you can now access personalized study guides, practice tests, and interactive learning experiences from anywhere in the world.
π Why Choose NCsolve?
At NCsolve, we believe in smart learning. Our platform offers:
- ✅ AI-powered solutions for faster and accurate learning.
- ✅ Step-by-step NCERT Solutions for all subjects.
- ✅ Access to Sample Papers and Previous Year Questions.
- ✅ Detailed explanations to strengthen your concepts.
- ✅ Regular updates on exams, syllabus changes, and study tips.
- ✅ Support for students worldwide with multi-language content.
π Explore Our Websites:
πΉ ncsolve.blogspot.com
πΉ ncsolve-global.blogspot.com
πΉ edu-ai.blogspot.com
π² Connect With Us:
π Facebook: NCsolve
π§ Email: ncsolve@yopmail.com
π WHAT'S YOUR DOUBT DEAR ☕️
π YOU'RE BEST π