Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 10 Computer Applications with Solutions Set 3 are designed as per the revised syllabus.
CBSE Sample Papers for Class 10 Computer Applications Set 3 with Solutions
Time: 2 Hrs.
Max. Marks: 50
General Instructions
- This question paper has 5 Sections A-E.
- All questions are compulsory. However, internal choices have been provided in some of the questions.
- Section A has 12 questions carrying 01 mark each.
- Section B has 7 Short Answer (SA-I) type questions carrying 02 marks each.
- Section C has 4 Short Answer (SA-II) type questions carrying 03 marks each.
- Section D has 1 Long Answer (LA) type question carrying 04 marks.
- Section E has 2 Source-based/Case-based/Passage-based questions carrying 04 marks each.
Section A
This section contains 12 Multiple Choice questions carrying 01 mark each. (12 × 1 = 12)
Question 1.
Which of the following is used to uniquely identify a computer on a network? [1]
(a) IP Address
(b) MAC Address
(c) Both (a) and (b)
(d) URL
Answer:
(c) Both IP address and MAC address are used to uniquely identify a computer on a network.
Question 2.
What is the term for an individual run website that is used to share opinion links to other sites?
(a) Newsgroup
(b) Blog
(c) Vlog
(d) Profile
Answer:
(b) A blog or weblog is an online information website or journal nm by an individual or a group. It is a platform where an individual writer or a group of writers can share their views on a particular topic.
Question 3.
Which protocol helps in transferring documents through Internet?
(a) POP3
(b) HTMP
(c) HTML
(d) HTTP
Answer:
(d) HTTP stands for HyperText Transfer Protocol. It is a application layer protocol by which web browsers and servers communicate to share information on the internet.
Question 4.
Which service allows users to send multimedia messages to each other?
(a) SMS
(b) MMS
(c) SCP
(d) SSP
Answer:
(b) MMS is a mobile phone service that allows users to send multimedia messages to each other. This includes images, videos and sound files.
Question 5.
Internet is an example of which network?
(a) Multidrop network
(b) MAN
(c) Point to point
(d) Client server network
Answer:
(d) Internet is an example of client server network. A client-server network is a centralized model where multiple user devices connect to a central server that provides resources, services, or data.
Question 6.
Which mobile technology system provides mobile ultra-broadband Internet access?
(a) 3G
(b) 4G
(c) SMS
(d) MMS
Answer:
(b) In telecommunication, 4G is the Fourth Generation of mobile phone communication standards. It provides the mobile ultra-broadband internet access.
Question 7.
Ritika is creating a music website and wants to embed an audio file so that users can play a sample song. She uses the <AUDIO> tag in HTML. To ensure that the browser knows the format of the audio file, she needs to specify its standard file type.
Which attribute should she use to define the format of the audio file?
(a) category
(b) source
(c) align
(d) type
Answer:
(d) The HTML audio tag is used to embed audio content in a HTML document. The type attribute of <AUDIO> tag specifies the audio file standard type.
Question 8.
…….. are used to connect web pages. They are created with <A> tag.
(a) hyperlinks
(b) alink
(c) vlink
(d) dlink
Answer:
(a) Hyperlinks in HTML are used to link one page to another. A hyperlink or link can be a text, image or a icon, when you click on it, it redirects you to the different website or a webpage. Links are created using <A> tag in HTML.
Question 9.
………. and ……… tags break the line flow.
(a) <TR> and <TD>
(b) <BR> and <HR>
(c) <TH> and <TF>
(d) <TL> and <TP>
Answer:
(b) <BR> and <HR> tags break the line flow. The <HR> tag adds a line across the page and the <BR> tag creates a line break within a block of text. Both are empty tags and does not require closing tags.
Question 10.
Which attribute is used to open a link in a new tab?
(a) href=”_blank”
(b) target=”_blank”
(c) open=”new”
(d) tab=”new”
Answer:
(b) The target=”_blank” attribute is used in <a> tags to open the linked page in a new tab.
Directions (Q. Nos. 11 and 12) are Assertion and. Reason types. Each question consists of two statements, namely, Assertion (A) and Reason (R). Select the most suitable option considering the Assertion and Reason.
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is a correct explanation of Assertion (A).
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not a correct explanation of Assertion (A).
(c) Assertion (A) is true and Reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false and Reason (R) is true.
Question 11.
Assertion (A) Social Networking is the grouping of individuals into specific groups, like small rural communities or a neighbourhood sub-division.
Reason (R) Social networking is an offline service.
Answer:
(c) A is true and R is false because social networking is an online service, e.g. Facebook, Instagram etc.
Question 12.
Assertion (A) FTP is used to transfer files over the Internet.
Reason (R) FTP provides secure, encrypted file transfer by default. [ 11
Answer:
(C) A is true, but R is false because, FTP does not use encryption by default. For secure transfers, use FTPS or SFTP.
Section B
This section contains 07 Short Answer type questions carrying 02 marks each. [7 × 2 = 14]
Question 13.
Explain the two elements with which search engine works.
Answer:
Search engine works with the following two elements
- Web Crawler It is a software that browses the Internet in a systematic manner. It retrieves the information, which follows every link on the site that are stored by Web search engines. It is also known as spider, ant, automatic indexer or Web scutter.
- Indexing Software It is a software that receives the list of Web documents and addresses collected by Web crawler. Some search engines provide proximity search which allows users to define the distance keywords.
Question 14.
(a) Priya is creating a webpage for her school project. She wants to add links to external websites and also include her email address for contact. While researching, she came across the terms URL and Email address, and she is confused between the two.
- What is a URL?
- How is a URL different from an email address?
Or
(b) What do you understand by a Newsgroup? How is it different from a blog?
Answer:
- Uniform Resource Locator (URL) refers to the address or the location of a web page or the website on the Internet. Each website on the Internet has a unique address.
For example, http://www.google.com is a URL. - Differences between URL and Email Address are
Or
(b) Newsgroups enable remotely connected users to share, discuss and learn about their topic of interest by exchanging text messages, images, videos and other forms of digital content. These are discussion forums on the Internet.
Differences between Newsgroup and Blog are
Question 15.
Differentiate between container elements and empty elements in HTML.
Answer:
Container elements are HTML tags that have both an opening tag and a closing tag and can enclose content. Example <p> … </p>
Empty elements are HTML tags that do not have a closing tag and do not enclose any content.
Example <br>, <img>
Question 16.
Explain the open source software movement.
Answer:
The open source software movement is a movement that supports the use of open source licenses for some softwares. It was started to spread the concept of open source software. Thus, open source software is a software whose source code is available for modification or enhancement by anyone. Programmers develop the open source movement contribute to the open source community by writing and exchanging programming code for software development.
Question 17.
You are designing a webpage using CSS to enhance its appearance.
List any four CSS property names you would use to style different aspects of the page. [2]
Answer:
Following table defines the four property values of CSS.
Property | Description |
color | Sets the color of a text. |
background color | Sets the background color for HTML document. |
border-style | This property sets the style of an element border. This property can have from one to four values. |
margin | The CSS margin properties are used to create space around elements, outside of any defined borders. CSS has properties for specifying the margin for each side of an element; margin-top, margin-right, margin-bottom, margin-left. |
Question 18.
(a) An incomplete CSS code is given below. Complete this code by filling in the blanks as per the specifications that follow:
<HTML> <HEAD> <TITLE>My CSS Page </TITLE> </HEAD> <BODY style "_______ : green;"> <!- -line 1> <IMG ___"imgsrc.jpg" <!--line2> style " ___: 15 ; width : 30;"> <!--line 3> </BODY > </HTML>
line 1: Background color of the page should be green.
line 2: Image link should be “imgsrc.jpg”. ‘
line 3: Height of the image should be 15.
Or
(b) Riya is writing HTML code to create ordered lists for a webpage as follows:
<HTML> <BODY> <OL> <LI> Food Items <___> <! - -line 1--> <OL> <LI>Burger</LI> < LI> Pizza</LI> < ___> <! - - line 2 - -> <LI>Fruits</LI> <OL> <LI>Banana</LI> < LI>Apple </LI> <OL> <LI>Green Apple</LI> <LI>Red AppIe </LI> </OL> < > <! - -line 3--> </OL> <___> <! - -line 4--> </HTML>
Based on the above code fill in the blanks given in line 1, line 2, line 3 and line 4 so that Riya’s webpage displays output correctly?
Answer:
(a) line 1: background-color
line 2: src
line 3: height
Or
(b) line 1: /LI
line 2: /OL
line 3: /OL
line 4: /BODY
Question 19.
(a) Riya is creating a large website with multiple webpages. She wants all the pages to have a consistent design and be easy to update in the future. Her friend suggests using an external style sheet. What is an external style sheet, and mention one advantage of using it?
Or
(b) What happens when multiple style sheets are applied to the same HTML page?
Answer:
(a) An external style sheet is a separate .css file that contains only CSS rules and is linked to an HTML document using the <link> tag inside the <head> section.
Advantage It allows the same CSS file to be used across multiple web pages, promoting consistency and reducing duplication.
Or
(b) When multiple style sheets are applied to the same HTML page, the cascading rule of CSS is followed. The browser decides the final style by applying the last rule declared. This is known as the cascade in CSS.
Section C
This section contains 04 Short Answer type questions carrying 03 marks each.
Question 20.
(a) Give the full form of:
- VPN
- MAC
Or
(b) What is the difference between IPv4 and IPv6?
Answer:
(a)
- VPN- Virtual Private Network
- MAC- Media Access Control
Or
(b) IPv4 uses 32-bit addresses and supports about 4 billion unique addresses. IPv6 uses 128-bit addresses, allowing a vastly larger number.of unique addresses and improved routing.
Question 21.
Sonia wants to create a personal web page to share her book reviews. She has recently read some books and wants to list them on her page.
Help her write the HTML code to generate the following layout: 13!
Answer:
<HTML> <HEAD><TITLE>Books</TITLE></HEAD> <BODY text = "blue" bgcolor = ”aqua”> <CENTER><H1>REALLY HONEST </H1><CENTER> <H1 align= "right”> BOOK REVIEWS </H1> I read a lot of Books about many different subjects, here is a list of books that I have read recently. <UL type ="square"> <LI> Java Concept <LI> Python Programming <LI> C++ Basics </UL> </BODY> </HTML>
Mistake Alert
Don’t forget the equals sign (=) and quotes (“”) when writing HTML attributes.
For example, Correct <BODY bgcolor=”aqua”>
Incorrect <BODY bgcolor aqua>
Many students often omit quotes or the = symbol, which may cause browser rendering issues or incorrect output
Question 22.
(a) What are HTML forms? Mention its three attributes.
(b) Define the following CSS attributes
- outline
- padding
- float
Answer:
(a) HTML forms are very effective because they can easily collect data from the Internet and utilise that information in other Web page. Form starts with the <FORM> tag and ends with the </FORM> tag.
It contains various attributes, which are as follows
- name It specifies the name of the form. The name attribute is optional if there is only one form on the Web page.
- action It provides the URL of the program (in the server) that receives the information from the form and processes it.
- method A method attribute, specifies the type of protocol used to submit the data.
(b)
(i) outline | An outline is a line that is drawn around elements, outside the borders, to make the element “stand out”. | Syntax outline: outline-width | outline-style | outline-color; |
(ii) padding | The padding of an element is the space between its content and its border. | Syntax padding: length | initial | inherit; |
(ii) float | It is a CSS property written in CSS file or directly in the style of an element. The float property defines the flow of content. | Syntax float: none | left | right | initial | inherit; |
Question 23.
An online learning platform is building a tutorial page. The developer has two requirements:
- An audio clip (intro.mp3) should play automatically when the page loads, but should not display default audio controls.
- A video file (lesson.mp4) should appear with user controls, width set to 500 pixels, and a message shown when the browser doesn’t support video.
Answer the following:
(i) Which two HTML tags will be used for audio and video respectively?
(ii) Write the complete HTML code to embed the audio clip as per the condition.
(iii) Write the complete HTML code to embed the video file with the specified properties.
Answer:
(i) Tags used <audio>, <video> –
(ii)
<! DOCTYPE html> <html> <head> <title>Autoplay Audio</title> </head> <body> <audio src="intro.mp3" autoplayX/audio> </body> </html>
(iii)
<!DOCTYPE htm1> <html> <head> <title>Lesson Video</title> </head> <body> <video src="lesson.mp4" controls width="500”> Your browser does not support the video tag. </video> </body> </html>
Value Point
To get full marks in questions involving audio and video embedding in HTML:
Use proper <audio> and <video> tags with correct attributes like src, controls, autoplay, width. Always include fallback text inside media tags for unsupported browsers.
Section – D
This section contains 01 Long Answer (LA) type question carrying 04 marks.
Question 24.
(A) Write the HTML code to generate the web page as shown below, considering the specifications that follow. You can write the code for given specifications.
- Active link color is Green and Visited link color is Red.
- Image is from the file “computer.jpg”.
- Use horizontal rule wherever required.
- Use ordered and unordered lists wherever required.
- The pages are linked as follows
Super Computers – Super.html
Mainframe Computers – Main.html
Mini Computers – Mini .html
Micro Computers – Micro.html
Desktops – Desk.html
Laptops – Laptop.html
PDAs – PDA.html
Note You can use any other attributes that are not mentioned above to produce a similar output.
Or
(B) Answer the following questions briefly:
(i) How do semantic HTML tags improve the structure and accessibility of a webpage? Give one example.
(ii) Why is it not recommended to use <font> tag in modern web design? What should be used instead?
(iii) List any two attributes of the <img> tag and explain their significance.
(iv) Define the term “CSS rule”. What are its main components?
Answer:
(A) The HTML code is
<HTML> <HEAD> <TITLE>The Computer World</TITLE> </HEAD> <BODY bgcolor="yellow" al ink ="green" vlink="red"> <FONT face="arial"color=nblack"> <H1> <CENTER>The Computer World</CENTER> </H1> </FONT > <BASEFONT face="verdana"> <P align="center"><B> Types of Computer </B></P> <IMG src="computer.jpg"> <HR> <OL type="1"> <LI><A href="Super.html"> Super Computers </A></LI> <LI><A href="Main.html "> Mainframe Computers</A></LI> <LI><A href=”Mini.html"> Mini Computers</A></LI> <LI><A href="Micro. html "> Micro Computers</A></LI> <UL> <LI><A href="Desk.html ”>Desktops </AX><LI> <LI><A href="Laptop.html ">Laptops </A></LI> <LI><A href="PDA.html ">PDAs </AX><LI> </UL></OL> <HR> <FONT size="4"> For further information visit ' <A href="www.computerpeople.com”> www.computerpeople.com</A> </FONT> </BODY> </HTML>
Or
(B)
(i) Semantic HTML tags clearly describe the meaning of the content within them, which improves the structure
and readability of the code. They help browsers and assistive technologies understand the content better, enhancing accessibility for screen readers.
Example: <article>, <section>, <header>, <footer>, etc.
(ii) The <font> tag is outdated and not supported in HTML5 because it mixes content with presentation. Instead, CSS (Cascading Style Sheets) should be used to style text, ensuring separation of structure and design. For example, use font-family, font-size, and color in CSS.
(iii) src – Specifies the path (URL or file location) of the image to be displayed.
alt – Provides alternative text for the image, which is helpful for visually impaired users and is displayed when the image cannot be loaded.
(iv) A CSS rule defines how an HTML element should be styled. It consists of two main parts:
Selector Indicates the HTML element to be styled.
Declaration block Contains one or more declarations (property-value pairs), enclosed in curly braces.
Section E
This section contains 2 Source based/Case-based/Passage based Questions carrying 04 marks each. (2 × 4 = 8)
Question 25.
E-commerce has revolutionized the way we shop. It allows the customers to purchase goods and services from the comfort of their homes. However, online shopping also brings risks such as online fraud, counterfeit products, and data theft. It is important for customers to only shop from trusted websites and use secure payment methods.
Based on the above information, answer the following questions:
- How has e-commerce changed the way people shop?
- What are the possible risks associated with online shopping?
- How can customers protect themselves from fraud while shopping online?
- Why is it important to use secure payment methods when shopping online?
Answer:
- E-commerce allows people to shop from home, providing convenience and variety.
- Risks include fraud, data theft, phishing, return and refund issues, privacy concerns etc.
- Customers can protect themselves by shopping from reputable websites and verifying product authenticity.
- Secure payment methods help protect sensitive financial information from being stolen.
Question 26.
While discussing about security in Internet, Shreya’s uncle told her that there are different protocols used for different purposes on Internet. These protocols are necessary because millions of people exchange a large amount of information on net. If there will be no security protocols then, the worldwide data would not be secure and the net users will lose their faith, security of data is essential in case of online transactions, social media platforms etc. Shreya’s uncle told her about one such security protocol which is the SSL protocol.
Based on the above information, answer the following questions:
(i) What is SSL (Secure Sockets Layer)?
(ii) How is data flow secured in SSL?
(iii) Write two advantages of SSL.
(iv) Name one other security protocol apart from SSL.
Answer:
(i) Secure Sockets Layer (SSL) is a security protocol protects communications between any SSL-enabled client and server software running on a network that uses TCP/IP, Gopher, FTP, Telnet, etc. SSL approach is to add a layer on top of the existing network transport protocol and below the application.
(ii) Data flowing between the client and the server on that connection is encrypted before transmission and decrypted before it can be used by the receiving system.
(iii) Two advantages of SSL are as follows
(a) SSL provides security at the session layer, its presence is completely invisible either to the merchant’s web shop software or the customer.
(b) SSL is already built into commonly used web browsers and there is no need to install any additional software.
(iv) Secure Electronic Transaction (SET) is another type of security protocol in Internet.
The post CBSE Sample Papers for Class 10 Computer Applications Set 3 with Solutions appeared first on Learn CBSE.
π NCsolve - Your Global Education Partner π
Empowering Students with AI-Driven Learning Solutions
Welcome to NCsolve — your trusted educational platform designed to support students worldwide. Whether you're preparing for Class 10, Class 11, or Class 12, NCsolve offers a wide range of learning resources powered by AI Education.
Our platform is committed to providing detailed solutions, effective study techniques, and reliable content to help you achieve academic success. With our AI-driven tools, you can now access personalized study guides, practice tests, and interactive learning experiences from anywhere in the world.
π Why Choose NCsolve?
At NCsolve, we believe in smart learning. Our platform offers:
- ✅ AI-powered solutions for faster and accurate learning.
- ✅ Step-by-step NCERT Solutions for all subjects.
- ✅ Access to Sample Papers and Previous Year Questions.
- ✅ Detailed explanations to strengthen your concepts.
- ✅ Regular updates on exams, syllabus changes, and study tips.
- ✅ Support for students worldwide with multi-language content.
π Explore Our Websites:
πΉ ncsolve.blogspot.com
πΉ ncsolve-global.blogspot.com
πΉ edu-ai.blogspot.com
π² Connect With Us:
π Facebook: NCsolve
π§ Email: ncsolve@yopmail.com
π WHAT'S YOUR DOUBT DEAR ☕️
π YOU'RE BEST π