⚙️
Welcome to NCSOLVE — National Curriculum Solver of Learning Volume Environment! Explore Free NCERT Solutions, CBSE Sample Papers, and AI Tools! Empowering Education Worldwide with Advanced AI Technology! Access Cultural Insights, AI-Based Learning, and Free Hidden Books! Prepare for NEET, JEE, UPSC, and Other Competitive Exams with Exclusive Resources! Learn Smarter, Faster, and Better with NCSOLVE Today!

Select Class

Ads 🛡️

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 - #NCSOLVE 📚

0

Teachers can assign these Maths Mela Class 5 Worksheet and Class 5 Maths Chapter 5 Far and Near Worksheet with Answers Pdf Download for daily practice.

Class 5 Maths Chapter 5 Far and Near Worksheet with Answers Pdf

Far and Near Class 5 Maths Worksheet

Class 5 Maths Chapter 5 Worksheet with Answers – Class 5 Far and Near Worksheet

Question 1.
Multiple Choice questions.
(i) What is the appropriate unit to measure the length of a pen?
(a) Metre (m)
(b) Centimetre (cm)
(c) Kilometre (km)
(d) Millimetre (mm)
Answer:
(b) Centimetre (cm)

(ii) How many milimetres are there in 4 cm 5 mm
(a) 45 mm
(b) 450 mm
(c) 40 mm
(d) 405 mm
Answer:
(a) 45 mm

(iii) Which unit is commonly used to measure the height of a person?
(a) Metres and centimetres
(b) Feet and inches
(c) Kilometres
(d) Millimetres
Answer:
(b) Feet and inches

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5

(iv) Which statue is the tallest among the following?
(a) Statue of Liberty (93 m)
(b) The motherland calls (91 m)
(c) Spring Temple Buddha (128 m)
(d) Statue of Unity (182 m)
Answer:
(d) Statue of Unity (182 m)

Question 2.
Identify the appropriate units for measuring each of the following.

Quantity Unit of measure mem metre or centimetre (cm)
(i) Length of football field
(ii) Height of a door
(iii) Thickness of a book
(iv) Height of a wall
(v) Length of shoelace

Answer:

Quantity Unit of measure mem metre or centimetre (cm)
(i) Length of football field (i) metre (m)
(ii) Height of a door (ii) metre (m)
(iii) Thickness of a book (iii) centimetre (cm)
(iv) Height of a wall (iv) metre (m)
(v) Length of shoelace (v) centimetre (cm)

Question 3.
Compare them using <, =, > signs.
(i) 375 cm ______ 3 m 80 cm
(ii) 2 m 50 cm ______ 250 cm
(iii) 4 m 15 cm ______ 415 cm
(iv) 560 cm ______ 5 m 59 cm
(v) 340 cm ______ 3 m 140 cm
Answer:
(i) <
(ii) =
(iii) =
(iv) >
(v) <

Question 4.
Match the following columns.

Column I Column II
(i) 300 cm (a) 1 metres 5 cm
(ii) 105 cm (b) 4 metres 20 cm
(iii) 420 cm (c) 3 metres
(iv) 707 cm (d) 2 metres 50 cm
(v) 250 cm (e) 7 metres 7 cm

Answer:

Column I Column II
(i) 300 cm (c) 3 metres
(ii) 105 cm (a) 1 metres 5 cm
(iii) 420 cm (b) 4 metres 20 cm
(iv) 707 cm (e) 7 metres 7 cm
(v) 250 cm (d) 2 metres 50 cm

Question 5.
Objects and their lengths:

  • Eiffel Tower, France : 330 m
  • Buij Khalifa, UAE : 828 m
  • CN Tower, Canada : 553 m
  • Shanghai Tower, China : 632 m
  • Petronas Towers, Malaysia : 452 m

(i) What is the difference between the height of the tallest structure and the Eiffel Tower?
Answer:
498 m

(ii) Identify the structures whose heights have the least difference.
Answer:
CN Tower and Shanghai Tower

(iii) Identify the structures whose heights have the largest difference.
Answer:
Buij Khalifa and Eiffle Tower

(iv) What is the difference between the height of Eiffel Tower and Shanghai Tower?
Answer:
302 m

Question 6.
Volunteers are needed to guide runners at an interval of 200 juaioftg a 2 km track,
(i) How many volunteers are needed?
____________________________________________
Answer:
10

(ii) At what positions from the starting point will the volunteers be standing?
____________________________________________
Answer:
200 m, 400 m, 600 m, 800 m, 1000 m, 1200 m, 1400 m, 1600 m, 1800 m and 2000 m

Question 7.
Soak some bean seeds overnight. Plant them in seperate parts with different amounts of sunlight (e.g. full sun, partial shade, complete darkness). Over the next 7 days, observe and record the height of each plant daily in a table.

Number of days : Length of the plant (in. mm)
Day 1
Day 2
Day 3
Day 4
Day 5
Day 6
Day 7

What conclusions can you draw about the effect of sunlight on plant growth?
____________________________________________
____________________________________________
Answer:
Do yourself

Question 8.
Fill in the blanks appropriately in the double number line given below.
Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 1
Answer:
(a) 50
(b) 70
(c) 8
(d) 9

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 2
Answer:
(a) 1,000
(b) 4,000
(c) 2
(d) 30,000
(e) 35,000
(f) 42

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 3
Answer:
(a) 300
(b) 2
(c) 100
(d) 600
(e) 1,200
(f) 1,500
(g) 18

Question 9.
Fill in the blanks appropriately.
(i) 7 cm 3 mm – ______ mm
(ii) 125 mm – ______ cm ______ mm
(iii) 15 m 45 cm = ______ cm
(iv) 2500 cm = ______ m
(v) 2 km 300 m = ______ m
(vi) 5678 m = ______ km ______
Answer:
(i) 73 mm
(ii) 12 cm 5 m
(iii) 1545 cm
(iv) 25 m
(v) 2300 m
(vi) 5 km 678 m

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5

Question 10.
Add the following.
Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 4
Answer:
107 km 140 m

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 5
Answer:
8 km 550 m

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 6
Answer:
8 km 100 m

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 7
Answer:
38 km 80 m

Question 11.
Subtract the following.
Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 8
Answer:
4 m 75 cm

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 9
Answer:
6 m 75 cm

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 10
Answer:
4 m 35 cm

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 11
Answer:
1 m 60 cm

Question 12.
Circle the bigger length and find the difference.
(i) 15 mm and 2 cm
Difference ______
Answer:
2 cm, 5 mm

(ii) 35 mm and 3 cm
Difference ______
Answer:
35 mm, 5 mm

(iii) 50 cm and 505 mm
Difference ______
Answer:
505 mm, 5 mm

(iv) 1500 mm and 2 m
Difference ______
Answer:
2 m, 500 mm

(v) 3 m and 320 cm
Difference ______
Answer:
320 cm, 20 cm

(vi) 8 km 200 m and 8 km 550 m
Difference ______
Answer:
8 km 550 m, 350 m

Question 13.
A tailor has two pieces of cloth. One piece is 5 metres 50 centimetres long and the other is 3 metres 75 centimetres long. What is the total length of Cloth the tailor has?
Answer:
9 m 25 cm

Question 14.
The distance from your home to the library is 15 km 200 m. There is a park on the way, which is 7 km 800 m from your home. How far is the library from the park?
Answer:
7 km 400 m

Question 15.
A long distance running track is divided into three sections. The first is 4 km 50 m, the second section is 3 km 800 m and the third section is 2 km 150 m. What is the total length of the running track?
Answer:
10 km

Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5

Question 16.
Choose three different places in your neighborhood (e.g, a parj£*Saf»end’s house, a shop). Estimate the distance to each place from your home and list them from nearest to farthest
1. ____________
2. ____________
3. ____________
Answer:
Do yourself

Question 17.
Draw lines of the following lengths in your notebook using a scale.
(i) 4 cm 5 mm
(ii) 5 cm 4 mm
(iii) 45 mm
(iv) 8 cm 3 mm
(v) 78 mm
Answer:
Do yourself

Question 18.
Shilpa needs 200 centimetres of fabric to make a dress. She has a bolt of fabric that is 10 metres long.
How many dresses can she make from the bolt ₹ If 1 metre of fabric costs ₹ 120, how much money will be needed for the fabric for one dress?
Answer:
5 dresses, ₹ 240

Question 19.
A painter is hired to paint a wall that is 18 metres long. He paints an equal length of the wall each day and finishes the work is 3 days. How many metres of the wall does he paint each day?
Answer:
6 m

Question 20.
Answer the foimwing questions
(i) How many metre makes kilometre?
(ii) How many centimetres make a kilometre?
(iii) How many millimetres make a kilometre?
Answer:
(i) 1000 m
(ii) 100000 cm
(iii) 1000000 mm

The post Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 appeared first on Learn CBSE.



📚 NCsolve - Your Global Education Partner 🌍

Empowering Students with AI-Driven Learning Solutions

Welcome to NCsolve — your trusted educational platform designed to support students worldwide. Whether you're preparing for Class 10, Class 11, or Class 12, NCsolve offers a wide range of learning resources powered by AI Education.

Our platform is committed to providing detailed solutions, effective study techniques, and reliable content to help you achieve academic success. With our AI-driven tools, you can now access personalized study guides, practice tests, and interactive learning experiences from anywhere in the world.

🔎 Why Choose NCsolve?

At NCsolve, we believe in smart learning. Our platform offers:

  • ✅ AI-powered solutions for faster and accurate learning.
  • ✅ Step-by-step NCERT Solutions for all subjects.
  • ✅ Access to Sample Papers and Previous Year Questions.
  • ✅ Detailed explanations to strengthen your concepts.
  • ✅ Regular updates on exams, syllabus changes, and study tips.
  • ✅ Support for students worldwide with multi-language content.

🌐 Explore Our Websites:

🔹 ncsolve.blogspot.com
🔹 ncsolve-global.blogspot.com
🔹 edu-ai.blogspot.com

📲 Connect With Us:

👍 Facebook: NCsolve
📧 Email: ncsolve@yopmail.com

#NCsolve #EducationForAll #AIeducation #WorldWideLearning #Class10 #Class11 #Class12 #BoardExams #StudySmart #CBSE #ICSE #SamplePapers #NCERTSolutions #ExamTips #SuccessWithNCsolve #GlobalEducation
  • Newer

    Far and Near Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 5 - #NCSOLVE 📚

Post a Comment

0Comments

😇 WHAT'S YOUR DOUBT DEAR ☕️

🌎 YOU'RE BEST 🏆

Post a Comment (0)