⚙️
Welcome to NCSOLVE — National Curriculum Solver of Learning Volume Environment! Explore Free NCERT Solutions, CBSE Sample Papers, and AI Tools! Empowering Education Worldwide with Advanced AI Technology! Access Cultural Insights, AI-Based Learning, and Free Hidden Books! Prepare for NEET, JEE, UPSC, and Other Competitive Exams with Exclusive Resources! Learn Smarter, Faster, and Better with NCSOLVE Today!

Select Class

Ads 🛡️

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 - #NCSOLVE 📚

0

Teachers can assign these Maths Mela Class 5 Worksheet and Class 5 Maths Chapter 4 We the Travellers 2 Worksheet with Answers Pdf Download for daily practice.

Class 5 Maths Chapter 4 We the Travellers 2 Worksheet with Answers Pdf

We the Travellers 2 Class 5 Maths Worksheet

Class 5 Maths Chapter 4 Worksheet with Answers – Class 5 We the Travellers 2 Worksheet

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) The sum of 73 and 105 is __________.
(ii) The sum of any two consecutive odd numbers is always __________.
(iii) The palindrome numbers between 100 and 150 are __________, __________, __________, and __________
(iv) 98,765 – 1,234 = __________
(v) If 250 – 75 = 175 then 250 – 175 = __________
Answer:
(i) 178
(ii) even
(iii) 111, 121, 131, 141
(iv) 97, 531
(v) 75

Question 2.
State whether the statements given below are true or false.
(i) The difference between two consecutive even numbers is always 2.
Answer:
True

(ii) 123 + 456 is an even number.
Answer:
False

(iii) 727 is a palindrome number.
Answer:
True

(iv) Numbers that follow one another in order without skipping any numbers are called palindrome numbers.
Answer:
False

(v) The difference between two successive sums for 7 consecutive numbers is 7.
Answer:
True

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4

Question 3.
Match the columns.

Column A Column B
(i) 80,112 – 2,341 (a) 5
(ii) The numbers that read the same when read from left to right or right to left are known as (b) An even number
(iii) 77,772 (c) 77,771
(iv) 33 + 67 is same as (d) Palindrome numbers
(v) If 2,010 – 5 = 2,005 then 2,010 – 2,005 = (e) 32 + 68

Answer:

Column A Column B
(i) 80,112 – 2,341 (c) 77,771
(ii) The numbers that read the same when read from left to right or right to left are known as (d) Palindrome numbers
(iii) 77,772 (b) An even number
(iv) 33 + 67 is same as (e) 32 + 68
(v) If 2,010 – 5 = 2,005 then 2,010 – 2,005 = (a) 5

Question 4.
Multiple choice Questions
(i) The difference between 77,771 and 777 is
(a) 76,998
(b) 76,996
(c) 78,548
(d) 76,994
Answer:
(d) 76,994

(ii) Which of the following is a palindrome number?
(a) 2,632
(b) 25,452
(c) 76,995
(d) 2,467
Answer:
(b) 25,452

(iii) Select the odd one.
(a) 26,27, 28
(b) 48, 50,53
(c) 45, 46, 47
(d) 222, 223, 224
Answer:
(b) 48, 50,53

Question 5.
Add the following numbers:
(i) 1,500 + 3,250 = __________
(ii) 12,345 + 67,890 = __________
(in) 999 + 111 = __________
(iv) 5,432 + 5,432 = __________
(v) 888 + 88,888 = __________
(vi) 6,789 + 1,234 = __________
(vii) 40,040 + 60,060 = __________
Answer:
(i) 4,750
(ii) 80,235
(iii) 1,110
(iv) 10,864
(v) 89,776
(vi) 8,023
(vii) 1,00,100

Question 6.
Subtract the following numbers:
(i) 789 – 345 = __________
(ii) 9,876 – 5,432 = __________
(iii) 76,543 – 21,098 = __________
(iv) 5,678 – 567 = __________
(v) 23,456 – 2,345 = __________
(vi) 98,765 -12,345 = __________
(vii) 999 – 333 = __________
Answer:
(i) 444
(ii) 4,444
(iii) 55,445
(iv) 5,111
(v) 21,111
(vi) 86,420
(vii) 666

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4

Question 7.
Add the followings:
We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 1
Answer:
4,245

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 2
Answer:
7,142

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 3
Answer:
80,235

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 4
Answer:
4,246

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 5
Answer:
87,377

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 6
Answer:
8,051

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 7
Answer:
164,082

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 8
Answer:
12502

Question 8.
Subtract the followings:
We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 9
Answer:
44,444

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 10
Answer:
44,991

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 11
Answer:
84,178

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 12
Answer:
30,025

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 13
Answer:
54,153

Question 9.
Try to interchange pairs of numbers between the two groups to make their sums equal in least number of moves.
We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 14
The minimum number of moves used is __________
Answer:
Interchange 25 and 30 to make sum 75 on each side, 1.

Question 10.
(i) Define palindrome numbers.
________________________________
________________________________
Answer:
The numbers that read the same when read from left to right or right to left are known as palindrome numbers.

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4

(ii) List all the palindrome numbers between 200 and 300.
________________________________
________________________________
Answer:
202, 212, 222, 232, 242, 252, 262, 272, 282, 292

(iii) List all the palindrome numbers between 1,500 and 2,000.
________________________________
________________________________
Answer:
1551, 1661, 1771, 1881, 1991

Question 11.
Find the relationship between the numbers in the given statements and fill in the blanks appropriately.
(i) If 125 + 75 = 200 then
(a) 200 – 75 = __________
(b) 200 – 125 = __________
Answer:
(a) 125
(b) 75

(ii) If 340 – 140 = 200 then
(a) 200 + __________ = 340
(b) 340 – __________ = 140
Answer:
(a) 140
(b) 200

(iii) If 567 + 233 = 800 then
(a) 800 – 567 = __________
(b) 800 – __________ = 567
Answer:
(a) 233
(b) 233

(iv) If 999 – 499 = 500 then
(a) 500 + __________ = 999
(b) 999 – __________ = 499
Answer:
(a) 499
(b) 500

Question 12.
In each of the following, write the subtraction and addition sentences that follow from the given sentence.
(i) If 250 + 150 = 400 then
________________________________
________________________________
Answer:
400 – 150 = 250;
400 -250 = 150

(ii) If 789 + 123 = 912 then
________________________________
________________________________
Answer:
912 – 789 = 123;
912- 123 =789

(iii) If 1,020 – 510 = 510 then
________________________________
________________________________
Answer:
510 + 510 = 1,020

(iv) If 300 + 420 = 720 then
________________________________
________________________________
Answer:
720 – 300 = 420;
720 – 420 = 300

Question 13.
Circle the numbers that are odd:
We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 15
Answer:
299, 117, 601, 1,023, 573, 291

Question 14.
A stadium sold 8,675 tickets on Monday and 7,812 tickets on Tuesday. How many tickets were sold together in two days?
Answer:
16,487 tickets

Question 15.
A gardener planted 4,908 trees in one park and 5,476 trees in another. How many trees did he plant in total?
Answer:
10,384 plants

Question 16.
A city used 15,843 litres of water on Monday and 13,256 litres fJd“Tuesday. How much more water was used on Monday than on Tuesday?
Answer:
2,587 litres

Question 17.
A boy had ₹ 10,000 in his bank account. He spent ₹ 4,538 to buy a new bicycle. How much money is left in his account?
Answer:
5,462

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4

Question 18.
A state government organised a school bag distribution drive for students in rural district. Here is the data:

District School Bags Ordered Students Present
Sitapur 12,300 12,550
Jaunpur 10,875 10,270
Gorakhpur 9,950 9,950
Meerut 11,430 11,620

(i) Calculate how many school bags were extra in district Jaunpur.
Answer:
605

(ii) Which district had the largest shortage of school bags?
Answer:
Sitapur

(iii) Which district has exactly same number of present students-an&’flFdered bags?
Answer:
Gorakhpur

Question 19.
Ali and his friends visited different cities this winter.
They planned a road trip starting from Lucknow, then went to Bhopal then Nagpur then Raipur and finally Bhubaneswar.
Look at the distances marked on the map and help them to find the total distance travelled.
We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 16
Answer:
1,894 km

Question 20.
Space Journeys!!
Sunita Williams is a famous astronaut of Indian-American origin. She has spent a lot of time in space and has taken part in important space missions.
Look at the table showing some key space missions and time spent by astronauts in space.

Astronaut’s Name Space Mission Time Spent in Space (in days) Year of Mission
Sunita Williams Expedition 14/15 195 2006
Peggy Whitson Expedition 50/51/52 288 2016
Valentina Tereshkova Vostok – 6 03 1963
Kalpana Chawala STS -107 (Columbia) 16 2003
Rakesh Sharma Soyuz T-11 07 1984
Neil Armstrong Apollo 11 08 1969

Based on the above information, answer the following questions:
(i) Who spent the longest time in space as per the table?
________________________________
Answer:
Peggy Whitson

(ii) What is the difference in time spent in space between Sunita Williams and Kalpana Chawala?
________________________________
Answer:
179 days

(iii) What is the difference between the shortest and the longest time spent in space?
________________________________
Answer:
285 days

(iv) If valentina Tereshkova flew to space in 1963 and was 26 years old then in which year was she bora?
________________________________
Answer:
1937

Question 21.
Aastha is planning a surprise birthday party for her little brother. She decides to save money each day for 7 days. She saves ₹ 1 on first day, ₹ 2 on the second day, ₹ 3 on the third and so on (i.e. increasing the amount by ₹ 1 each day).
By the 7th days, she notices something interesting about the total money saved and how it increases day by day.
(i) How much money did Aastha save on 5th day?
________________________________
Answer:
₹ 15

(ii) What is the total amount she saved by the end of 7th day?
________________________________
Answer:
₹ 28

We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4

(iii) Suppose that Aastha saves from day 2 to day 8, day 3 to day 9 and day 4 to day 10.
(a) How much money will she save in total if she saves from
day 2 to day 8?
________________________________
________________________________
day 3 to day 9?
________________________________
________________________________
day 4 to day 10?
________________________________
________________________________
Answer:
₹35, ₹42, ₹49

(b) What is the difference between these successive total amounts?
________________________________
________________________________
Answer:
7

(c) Do you observe anything in the difference?
________________________________
________________________________
Answer:
Yes, the difference between the successive sum of any seven consecutive numbers is 7.

The post We the Travellers 2 Class 5 Worksheet with Answers Maths Chapter 4 appeared first on Learn CBSE.



📚 NCsolve - Your Global Education Partner 🌍

Empowering Students with AI-Driven Learning Solutions

Welcome to NCsolve — your trusted educational platform designed to support students worldwide. Whether you're preparing for Class 10, Class 11, or Class 12, NCsolve offers a wide range of learning resources powered by AI Education.

Our platform is committed to providing detailed solutions, effective study techniques, and reliable content to help you achieve academic success. With our AI-driven tools, you can now access personalized study guides, practice tests, and interactive learning experiences from anywhere in the world.

🔎 Why Choose NCsolve?

At NCsolve, we believe in smart learning. Our platform offers:

  • ✅ AI-powered solutions for faster and accurate learning.
  • ✅ Step-by-step NCERT Solutions for all subjects.
  • ✅ Access to Sample Papers and Previous Year Questions.
  • ✅ Detailed explanations to strengthen your concepts.
  • ✅ Regular updates on exams, syllabus changes, and study tips.
  • ✅ Support for students worldwide with multi-language content.

🌐 Explore Our Websites:

🔹 ncsolve.blogspot.com
🔹 ncsolve-global.blogspot.com
🔹 edu-ai.blogspot.com

📲 Connect With Us:

👍 Facebook: NCsolve
📧 Email: ncsolve@yopmail.com

#NCsolve #EducationForAll #AIeducation #WorldWideLearning #Class10 #Class11 #Class12 #BoardExams #StudySmart #CBSE #ICSE #SamplePapers #NCERTSolutions #ExamTips #SuccessWithNCsolve #GlobalEducation

Post a Comment

0Comments

😇 WHAT'S YOUR DOUBT DEAR ☕️

🌎 YOU'RE BEST 🏆

Post a Comment (0)