Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 9 English with Solutions Set 3 are designed as per the revised syllabus.
CBSE Sample Papers for Class 9 English Set 3 with Solutions
Time: 3 Hrs.
Max. Marks: 80
General Instructions
Read the instructions very carefully and strictly follow them.
1. This question paper is divided into three sections.
Section A Reading Skills
Section B Writing and Grammar
Section C Literature Textbook
2. This question paper has 11 questions. All questions are compulsory.
3. Attempt questions based on specific instructions for each part.
Sectin – A
Reading Skills (20 Marks)
Question 1.
Read the following passage carefully. (10)
(1) Currently, humanity is facing major environmental, social and economic problems worldwide.
To address these global issues on an international cross-border level and to create a more sustainable and better future for all, the United Nations adopted the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) in 2015. Each of the SDGs has indicators that are used to measure progress towards achieving the goals. The individual goals do not stand alone but rather influence each other and are closely linked, each goal addresses environmental, social and economic problems.
(2) It is particularly important how the SDGs are perceived, accepted and evaluated by people worldwide. In this context, there have been several surveys conducted in recent years, some with varying results. While awareness of the SDGs has increased globally compared to their predecessor, i.e., the Millennium Development Goals, 63% of the respondents in a survey of 28 European countries said they had never heard of the SDGs. Globally, awareness of the SDGs is approximately 50%; however, only 1% of people say they are very.well informed about the SDGs. There are also regional differences in the assessment of the individual goals. Globally, ‘climate action’, ‘good health’ and ‘well-being and quality education’ are considered particularly important. In another survey, ‘zero hunger’, ‘clean water and sanitation’ and ‘no poverty’ were selected as the most important SDGs. Young people in particular are more likely to have heard of the SDGs and for them, quality education is particularly important. In general, people around the world have a high level of acceptance about the content of the SDGs.
(3) The education system has an important role in raising awareness of the SDGs and in, teaching skills and values that lead to more sustainable behaviour. Therefore, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) has developed learning objectives for the SDGs to support teachers and learners. Tertiary educational institutions are particularly important in this regard, as they educate the next generation of decision-makers who will have a critical impact on the future of the planet. Universities, through their education and influence, contribute directly to the achievement of a whole range of SDGs. In recent years, there has been a strong increase in sustainability programmes at universities, with a particular focus on student attitudes; however, there is wide divergence between programmes. Despite the recent surge of sustainability in higher education, students generally have limited knowledge of the SDGs.
Higher education institutes, such as universities, have a special responsibility worldwide because they shape future leaders, decision-makers, professionals and intellectuals in various academic fields.
(4) In addition to educating the next generation of decision-makers, which is most likely the most important factor, universities also make an important contribution to achieving the SDGs through research, public engagement or university policy. They can influence politicians and industry leaders with their clear and unbiased information and reach a wide audience in the general population.
(5) While elite positions in society can be reached independently of having a university education, universities provide knowledge and technical skills that significantly increase the likelihood that a person will achieve such a socially relevant position. Therefore, students, as potential future decision-makers of society, contribute greatly to the achievement of the SDGs and have an impact on the major problems of humanity and thus on the future of the planet. Until now, however, there has been a lack of valid international research that examines the perspective of students in the natural and sustainable sciences on the various SDGs.
Answer the following questions based on the above passage.
(i) Why is the growing preference for Sustainable Development Goals (SDGs) described as a welcome trend in paragraph 1? (1)
Answer:
The growing preference for Sustainable Development Goals (SDGs) is described as a welcome trend because they address major environmental, social and economic problems to create a more sustainable and better future for all.
(ii) According to paragraph 2, the SDGs are all of the following EXCEPT (1)
(a) Focused on interlinked global concerns
(b) Supported by local governments equally
(c) Measured by defined indicators
(d) Addressing economic, social and environmental problems
Answer:
(b) Supported by local governments equally
(iii) Complete the following by selecting the correct option from those given in the bracket. (1)
Awareness of the SDGs has increased, yet most people remain _______________ (informed /uninformed). (Paragraph 2) (1)
Answer:
uninformed
(iv) Select the option that is True from (A)-(C) for what the phrase ‘next generation of decision-makers’ suggests in paragraph 3. (1)
(A) Universities are preparing students to tackle future global issues.
(B) Only political leaders influence the global economy and society. .
(C) Decision-making is primarily a governmental task, not academic.
Answer:
(A) Universities are preparing students to tackle future global issues.
(v) Complete the analogy by selecting one of the two correct options (a) and (b). (Paragraph 4) (1)
SDGs : global targets :: _______________ : _______________
(a) universities : youth awareness
(b) universities : positive impact through research
Answer:
(b) universities : positive impact through research
(vi) Why is education considered a powerful tool in promoting the SDGs among youth? (Paragraph 3) (2)
Answer:
Education is considered a powerful tool in promoting the SDGs among youth because it raises awareness and teaches skills and values that lead to more sustainable behaviour.
(vii) What are the main ideas of paragraph 4 and paragraph 5? (1)
I. Universities influence future leaders.
II. Universities contribute through research and policy.
III. Elite status can be achieved without formal education.
IV. Students have limited knowledge of the SDGs.
V. Universities play a key role in sustainable leadership.
Select the correct option.
table-1
Answer:
(a) II, IIIs
(viii) Why is international research on students’ perspectives on SDGs particularly lacking, despite their future impact on society? (Paragraph 5) (2)
Answer:
There is a lack of, international research on students’ perspectives on SDGs because, despite their potential future impact on society, no valid global studies have yet examined how students in natural and sustainable sciences view the various goals.
Question 2.
Read the following passage carefully.
(1) Lawmakers in India’s upper house of Parliament on Thursday guaranteed to reserve 33% of seats for women in the lower house and state assemblies, in a bid to improve gender equality in the corridors of power. Only 104 of India’s 788 MPs or slightly more than 13%, were women after the last national election, government figures show. The legislation will not be enforced during India’s general elections due next year. The Home Minister said it would likely come into effect in 2029.
(2) Just over one in four lawmakers worldwide are women, up from about one in five in 2011, according to the Inter-Parliamentary Union (IPU), a global organisation of national parliaments. But it will take more than 80 years to reach parity at the current rate of progress, the IPU said in its annual report on women’s representation. There are only six countries where women hold at least half of the seats in their lower or single chamber.
(3) But the IPU said the technological and operational change in parliaments, driven by the pandemic, could make women feel more welcome, including those juggling politics with motherhood.
The introduction of gender quotas is a key factor behind recent gains in many countries, according to the IPU. More than two in three countries that have passed the 40% mark have some form of quota.
im-1
(4) Of the 47 countries holding elections last year, seven saw women elected or appointed to at least 40% of seats in a lower, upper or single chamber – Costa Rica, Sweden, Senegal, Denmark, Slovenia, Australia and Barbados. Australia’s Senate made history when women won 56.6% of seats, the highest share of any upper chamber. But worldwide, women’s overall share of seats rose by just 0.4 percentage points to 26.5%, the slowest growth in six years.
(5) The biggest gains in lower and single chambers were in Slovenia, up by more than 15 percentage points, Malta (13 points), Equatorial Guinea (11), Colombia (10) and Australia (7.9). Increased awareness of discrimination and gender-based violence contributed to the jump in Colombia. Women held at least 30% of seats in 64 countries by the end of 2022, up from 61 the previous year.
(6) Out in front is Rwanda, where women hold more than 60% of seats and which in 2008 became the first country to have a female-majority parliament. Women also outnumber men in Cuba (53%) and Nicaragua (52%). New Zealand, Mexico and the United Arab Emirates have an even gender split, while Iceland, Costa Rica, Sweden and South Africa are not far off. The United Arab Emirates did not have any women in its Federal National Council before 2006, but achieved gender parity in 2019 following a presidential decree.
(7) Yemen has no women in its lower house and just one in its upper house. Vanuatu’s Parliament welcomed a lone female lawmaker last year, its first since 2008. Women hold fewer than 10% of seats in more than 20 countries including Nigeria (3.6%), Qatar (4.4%) and Iran (5.6%). Despite having the world’s first female Prime Minister in 1960, Sri Lanka is another laggard, with women making up about 5% of parliament for the last 25 years. Although Japan saw record numbers of women elected in 2022, they still hold only 10% of seats in the lower chamber – way below other big economies.
(8) Algeria and Tunisia are the main backsliders. In 2021, Algeria saw the share of women in parliament fall from 26% to 8% following changes to its quota system. The setback came despite women accounting for 37% of candidates. The IPU said changes to the election law were exacerbated by blatant discrimination, with women’s faces often blurred in campaign materials and their photos replaced with blank avatars on ballot papers. In Tunisia, the number of female lawmakers is set to plunge following a recent election in the North African country – traditionally seen as a regional leader on women’s rights. As in Algeria, Tunisian women say changes to the electoral system have made it harder for them to contest and win seats.
(9) In Afghanistan, the Taliban Islamist group has erased women from public life since seizing the country in 2021. Before the takeover, women had held 27% of seats in the now defunct National Assembly. Many former women MPs have fled the country.
Answer the following questions based on the above passage.
(i) Why did the lawmakers most likely pass the bill to reserve 33% of seats for women in the
lower house and state assemblies? (Paragraph 1) (1)
This is so because the bill _______________
(a) addresses the under-representation of women in India’s general population
(b) ensures more women contest elections on a rotational basis
(c) aims to promote gender equality by increasing women’s political participation
(d) helps balance the number of political parties in Parliament
Answer:
(c) aims to promote gender equality by increasing women’s political participation
(ii) Identify the phrase in paragraph 1 that conveys the writer’s reference to the percentage of women in India’s Parliament after the last election. (1)
Answer:
‘Only 104 of India’s 788 MPs or slightly more than 13%, were women after the last national election’ work-life balance
(iii) Complete the following by selecting the correct option from those given in the brackets.
(Paragraph 3) (1)
The IPU mentions that changes in the way parliaments function after the pandemic could
make women feel more welcomed because such changes support _______________ (gender quotas / work-life balance).
Answer:
work-life balance
(iv) What does the writer mean by ‘blatant discrimination’ in paragraph 8 while discussing campaign materials in Algeria?
Answer:
By ‘discrimination’, the writer refers to the deliberate efforts to marginalise female candidates during elections in Algeria, such as blurring their faces or replacing photos with blank avatars, thereby making it harder for them to gain visibility and contest effectively.
(v) Complete the following with the correct option. (1)
When the report says ‘women’s overall share of seats rose by just 0.4 percentage points’, it implies that _______________
(a) women are rapidly gaining equal representation in global politics.
(b) the increase in women’s representation was slower than expected.
(c) gender parity has been achieved in over half of the world’s countries.
(d) most parliaments have introduced strong quota systems.
Answer:
(b) the increase in women’s representation was slower than expected.
(vi) Complete the following appropriately. (1)
One likely reason why countries like Rwanda and Cuba have achieved female-majority parliaments is _______________ (Paragraph 6)
Answer:
the strong implementation of gender quotas and political will, which ensured more women were elected.
(vii) How are ‘quota systems’ and ‘representation levels’ connected in the context of the passage?
(Paragraphs 3 and 8) (2)
Answer:
Quota systems are policy tools that mandate a certain percentage of seats be allocated to women, which directly increases representation levels.
(viii) Elaborate how gender-inclusive electoral reforms can lead to long-term political transformation, based on the trends discussed in the passage.
(Use details from paragraphs 2, 3, 4 and 8) (2)
Answer:
Gender-inclusive electoral reforms such as quotas, legal support and candidate visibility can reshape political structures by enabling more women to participate and lead. Over time, this helps balance representation, influence policy outcomes and normalise women’s leadership in governance at all levels.
Section – B
Grammar and Creative Writing Skills [20 Marks]
Grammar
Question 3.
Complete any ten of the following twelve tasks, as directed.
(i) Fill in the blank by choosing the correct option to complete the sentence. (1)
Archie said, “Betty, I was going to buy you a Dime novel for Christmas, But I changed my mind.” Archie told Betty that he was going to buy her a Dime novel for Christmas, but now
(a) he will changes his mind
(b) he was going to change his mind
(c) he wanted to change his mind
(d) he had changed his mind
Answer:
(d) he had changed his mind
(ii) Identify the error and supply correction for these sentences. (1)
Education is a process, which is deemed to develop desirable qualities with people. The need for these qualities differs from person to person, place to place and time to time.
Use the given format for your response.
table-2
Answer:
table
(iii) Fill in the blank by choosing the correct option. (1)
I some wood for the fire while you the salad.
(a) fetch, are preparing
(b) am fetching, will prepare
(c) have fetched, prepared
(d) will fetch, prepare
Answer:
(d) will fetch, prepare
Don’t commit mistake matching verb tenses correctly in future time clauses. In sentences with two future actions, simple future is used for the main action and simple present for the subordinate clause.
(iv) Read the following conversation carefully. (1)
Geeta Will you permit me to join the dance classes?
Mother Oh, my God! The examinations are approaching and you are thinking of dance classes. Select the options to complete the reporting of the above dialogue.
Geeta asked her mother if she would permit her to join the dance classes. Mother exclaimed _______________
(a) that her examinations are approaching and she was thinking of dance classes
(b) that your examinations are approaching and you are thinking of dance classes
(c) that her examinations were approaching and she was thinking of dance classes
(d) that her examinations were approaching
Answer:
(c) that her examinations were approaching and she was thinking of dance classes.
(v) Fill in the blank with the correct form of the clue given. (1)
The ridicule that _______________ (heap) upon him by leading scientists of the day.
Answer:
was heaped
(vi) Fill in the blank. (1)
_______________ elder people’s pulse rate is less than 2 beats per second.
Answer:
Most
(vii) Identify the error and supply correction for the below sentence. (1)
Books help us know more about our civilisation. Through books, we come in contact to great scholars, poets and philosophers. Books never misguide us.
Use the given format for your response.
table-2
Answer:
table-3
(viii) Fill in the blank by choosing the correct option. (1)
You him up because he has already come up.
(a) needn’t have called
(b) shouldn’t have called
(c) wouldn’t have called
(d) couldn’t have called
Answer:
(a) needn’t have called
(ix) Report the following sentence. (1)
Ritu I saw the play yesterday.
Answer:
Ritu said that she had seen the play the day before.
(x) Fill in the blank the correct tense for the verb in the bracket. (1)
It was a rainy day. Traffic was busy on the road. A speeding scooter hit a car parked near the India Gate. The man driving the scooter (admit) to the hospital.
Answer:
was admitted
(xi) Convert the below sentence into reported speech. (1)
Mr. Webber approached the sales lady and said, “Hey! Can you help me? I am looking for a birthday gift.”
Answer:
Mr. Webber approached the sales lady and asked if she could help as he was looking for a birthday gift.
(xii) Choose the correct option to fill the blank. (1)
There were very people at the bus stop because it had started raining heavily.
(a) few
(b) little
(c) much
(d) any
Answer:
(a) few
Writing
Note: All details presented in the questions are imaginary and created for assessment purposes.
Question 4.
Attempt any one from (A) and (B) given below. (5)
(A) Recently a new Principal joined your school. Your friends ask you to describe him. Write a description of your new Principal based on the hints given below in 100-120 words.
• Name of your new principal
• Description
• What you like the most about him
• Qualities
Answer:
Mr. Anand Baweja, our new Principal, is a short, young man. He has a thick moustache and beard and a
wheatish complexion. He is highly qualified and polite, but he is also a strict disciplinarian. He is very punctual and inspires us to be as fit and smart as he is. He has a good command over his students. He even punishes habitual latecomers and indisciplined children. He is very kind and helps poor and needy children by distributing books, notebooks and other stationery items free of cost. He is well-liked and respected by all.
His role is very important for the smooth functioning of the school. He takes immense interest in his work and shows great love for the school and its students. All the teachers respect him and his advice, even though he is younger than many of the faculty members. All of us are always ready to carry out his orders.
(B) A week ago you were traveling to Kolkata and you met a celebrity who was travelling on the same flight. Write a description about your experience in 100-120 words.
• Sachin Tendulkar
• Felt lucky
• Took autograph
• Clicked pictures
• Talked about cricket
• Very simple and humble
Answer:
I’m feeling on top of the world today. Yesterday, I met the ‘Little Master’, Sachin Tendulkar, while travelling to Kolkata by flight. I was so excited as he was sitting just one row ahead of me. I was able to talk to him so freely.
I was so lucky! He not only gave me his autograph but also clicked selfies with me and spent a lot of time talking to me. I loved the ease and openness with which he interacts with everyone. The joy he expressed while mingling with us and his humble nature were very touching. We talked about many glorious moments from his cricketing career. I listened to him with great enthusiasm. He is known as the ‘God of Cricket’, but his humility and simplicity amazed me. I feel so fortunate to have met him.
Question 5.
Attempt any one from (A) and (B) given below.
(A) Complete the story in 100-120 words which begins as follows
“Buddy is Shaurya’s constant companion. He met him in a very unusual way. It was a _______________
Answer:
Buddy is Shaurya’s constant companion. He met him in a very unusual way. It was a sunny morning in the
month of April. Shaurya went out for a morning stroll in the nearby park. Suddenly, he heard a low whimpering sound coming from a bush. When he peeped inside, he saw a small, cute puppy. Its leg was injured and it was whimpering because of the pain. Shaurya pulled the puppy out and immediately took it to the neighbourhood veterinary doctor. The doctor treated the puppy and cleaned its wound.
Shaurya went back to the park and left the puppy where he had found it among the bushes. But to his surprise, the puppy followed him home. Shaurya was worried because his mother did not like dogs. But somehow, Shaurya convinced his mother that he would look after the puppy. He named him ‘Buddy’ and soon he became Shaurya’s best friend.
(B) Surbhi’s grandfather died. She used to love him greatly and held him in high esteem. She feels a great loss in it and writes a Diary Entry.
Write it on her behalf in 100-120 words using the clues given below.
• Grandfather’s loss very shocking
• A gem of a person
• Taught and followed values
• Well read person
• A great personal loss
Answer:
Wednesday, 20th August, 20XX
9:30 p.m.
Dear Diary
My grandfather is no more. I am so shocked by his sudden death. I can’t express my feelings in words. He was such a great human being! An absolute gem of a person-understand ing, kind, ready to help the needy and so soft-hearted. He taught me the values of sympathy, love, affection, selflessness and compassion. He was very well-read and made sure all his children and grandchildren were educated. He would often quote from books to prove his point. He used to narrate stories to me at night when I was younger. I loved him so much, as he always supported me whenever I needed him. I feel devastated. This loss has created a huge void in my life. Though he is no longer by my side, I know he will live on in my heart. He will guide me in difficult situations through the lessons he taught me.
Surbhi
Section – C
Literature Textbook (40 Marks)
Question 6.
Read the following extracts and answer the questions for any one of the given two, (A) or (B). (5)
(A) When Toto was finally accepted by grandmother he was given a comfortable home in the stable, where he had for a companion the family donkey, Nana. On Toto’s first night in the stable, grandfather paid him a visit to see if he was comfortable. To his surprise he found Nana, without apparent cause, pulling at her halter and trying to keep her head as far as possible from a bundle of hay.
(i) What quality of Toto’s smile made it frightening to some people?
(a) It was too wide and toothy
(b) It showed his sharp and white teeth
(c) It was too sudden and loud
(d) It was fake and unnatural
Answer:
(b) Because grandfather didn’t inform her about him.
(ii) Why was Toto sent to a stable? Did the grandfather visit Toto in the stable? Why?
Answer:
Toto was sent to the stable to give him a comfortable home. Yes, the grandfather visited Toto in the stables. He wanted to make sure that Toto was comfortable.
(iii) State whether the following statement is True or False.
Toto was a mischievous pet.
Answer:
True
(iv) Fill in the blank with the correct word from the bracket.
The word ‘Halter’ does not correspond to (rope/seat).
Answer:
seat
(v) Read the following action and reaction words.
I. Pulling
II. Trying
III. Accepted
IV. Paid (a visit)
V. Found
Select the option that correctly categorises I-V into actions and reactions based on the extract.
table-4
Answer:
Actions pulling, trying, paid (a visit)
Reactions accepted, found
(B) Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had-to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.
(i) At what age did Santosh fight against the system in her life?
(a) At twelve years old
(b) At sixteen years old
(c) At eighteen years old
(d) At nineteen years old
Answer:
(b) At sixteen years old
(ii) Santosh got her elementary education in _______________
Answer:
local village school
(iii) Fill in the blank using the word from bracket. The antonym for ‘prevailing’ is _______________ (pattem/relent).
Answer:
relent
(iv) Why was Santosh not sent to a good school?
Answer:
Santosh was not sent to a good school as her family was following tradition. Everyone in her family has studied at the local village school, thus, she was sent to study there as well.
(v) What does the pause indicated by the dash in the line,
‘So, she decided to fight the system in her own quiet way – when the right moment arrived.’ convey?
I. A build-up of determination and hope
II. A break to show dramatic tension
III. Hesitation about the decision
IV. A turning point in her life
V. Calm resistance to societal norms
Select correct option.
(a) I, II and IV
(b) II and V
(c) III and IV
(d) Only IV
Answer:
(a) I, II and IV
Question 7.
Read the following extracts and answer the questions for any one of the given two, (A) or (B). (5)
(A) Then the matter Of scorching and choking In sun and air Browning, hardening Twisting, withering And then it is done
(i) Whose ‘scorching’ and ‘choking’ is the poet talking about?
Answer:
The poet is talking about the ‘scorching’ and ‘choking’ of the roots of the tree.
(ii) Which word in the extract is the antonym of ‘full of vitality’?
(a) Hardening
(b) Withering
(c) Browning
(d) Scorching
Answer:
(b) Withering
(iii) Why does the poet want to scorch something?
Answer:
The poet wants to scorch the roots of the tree as he wants to cut and kill the tree.
(iv) Fill in the blank appropriately.
In the poem, the process of ‘killing a tree’ is symbolic of _______________
Answer:
removal of a bad habit
(v) What emotions are most appropriately conveyed by the words and phrases ‘scorching and choking’, ‘twisting’ and ‘withering’?
I. Agony
II. Transformation
III. Decay
IV. Struggle
V. Peace
Select the correct option.
(a) I, III and IV
(b) II, IV and V
Answer:
(a) I, III and IV
(B) Remember, no men are strange, no countries foreign Beneath all uniforms, a single body breathes Like ours: the land our brothers walk upon Is Earth like this, in which we all shall lie.
(i) What literary device is used in the given lines?
Answer:
Alliteration
(ii) Complete the following suitably. When the poet says that ‘no men are strange’ he means that no men are _______________
Answer:
unfamiliar
(iii) State whether the following statement is True or False.
The poet assumes that all human beings are indifferent or discriminatory in reality.
Answer:
True
(iv) Through the given lines, which of the following does the poet propose?
I. Peace
II. Fraternity
III. Secularism
IV. Brotherhood
Select the correct option.
(a) I and II
(b) I and IV
(c) III and IV
(d) II and IV
Answer:
(d) II and IV
(v) What emotions are most appropriately conveyed by the lines ‘no men are strange, no countries foreign’ and ‘a single body breathes’?
I. Unity
II. Alienation
III. Compassion
IV. Universality
V. Defiance
Select the correct option.
(a) II, III and V
(b) I, III and IV
(c) I, II and V
(d) III and IV
Answer:
(b) I, III and IV
Question 8.
Answer any four of the following five questions in 40-50 words each. (4 × 3 = 12)
(i) How did Kezia’s grandmother encourage her to get to know her father better?
Answer:
Kezia’s grandmother encouraged her to get to know her father better by sending her on Sunday afternoons.
She could talk to her parents in the drawing room, where they usually sat. The grandmother also suggested to Kezia to make a pin-cushion as a birthday present for her father with a piece of yellow silk she gave to Kezia.
(ii) Where did the two roads diverged in the poem ‘The Road Not Taken’? What was the difficulty?
Answer:
In the poem, the two roads diverged in ‘Yellow wood’. ‘Yellow wood’ refers to the forest during the autumn season. The author found it difficult to make a choice as he couldn’t decide which road to take to reach his destination.
(iii) How did Maria become ‘quietly determined and mentally tough’?
Answer:
In the U.S., Maria felt lonely. However, she became ‘quietly determined and mentally tough’ as she knew what she wanted in life. She never thought of quitting. She believed that when one came from nothing, and had nothing, then they became very hungry and determined for success.
(iv) Why was the holy man who blessed Santosh’s mother surprised in the story ‘Reach for the Top’?
Answer:
The holy man who blessed Santosh’s mother was surprised as her grandmother wanted him to bless Santosh’s mother for giving birth to a baby girl. This was surprising for him as generally people wanted him to bless them for giving birth to a baby boy.
(v) What is ‘bliss’ for the poet in the poem ‘Rain on the Roof’?
Answer:
The poet is very much fond of rain as it brings back his childhood memories. The sound of rain pattering on the roof always gives him happiness. When it rains, he lies in his cozy bed and enjoys nature’s melodies. That experience is a true ‘bliss’ for him.
Question 9.
Answer any two of the following three questions in 40-50 words each. (2 × 3 = 6)
(i) Describe the precious things mentioned in the story ‘The Happy Prince’. Why are they precious?
Answer:
The two precious things mentioned in the story are the heart of the prince which was made of lead and the dead swallow. They were precious because both the prince and the swallow were very kind, generous and selfless.
(ii) What superstition had Johnsy developed?
Answer:
Johnsy was ill and had pneumonia. She would keep on lying on her bed and stare out of the window at the ivy creeper. Being mentally upset, she developed the superstition that she would die as soon as the last leaf of the ivy creeper would fall.
(iii) Why did the writer’s mother run back into the burning house in the story ‘A House is Not a Home’?
Answer:
The writer’s father had died when she was very young. The writer’s mother had many pictures and belongings of her husband in the house. She ran back into the burning house to try to save her husband’s pictures and letters as they were the only things left as remembrance of him.
Question 10.
Answer any one of the following two questions in 100-120 words each. (6)
(i) How would you react to your school being replaced by a computer operating system and a mechanical teacher replacing your present teacher, keeping in mind the lesson ‘The Fun They Had’.
Answer:
Today is the era of technological advancement. Technology has made our lives easy and full of comfort.
Machines are replacing manual work to save time, labour and probably the cost to a certain extent. But, when it comes to replacing a school and its teachers with a machine operated system, I can’t even think of it. After all, it is the human beings who as a teacher have either directly developed or at least helped a number of aspiring technocrats to create this wonderful world of technology.
In the story, ‘The Fun They Had’, the mechanical teacher can feed you with factual details at most. But it can’t recreate the fun, the emotions, fruitful discussion, feeling of togetherness, team spirit and the bond of love in students. The objective of a school to develop human beings with versatile personalities to handle adverse circumstances will be at stake if this happens.
(ii) Assume you are Maria Sharapova. You recently faced a bullying incident with your roommates. Describe the incident in the form of a diary entry.
Answer:
Sunday, 19th March, 20XX
1:00 a.m.
Dear Diary
It happened again today. Some of the other kids came to my room again and woke me up at 11:00 p.m. I had fallen asleep at 8 p.m. like usual. But they came later and woke me up and forced me to clean up their rooms.
I hate it! I don’t like it one bit. But I am not going to let them affect me. I am going to keep going. I can’t let a small thing like bullying keep me away from my dreams. Me and my family have sacrificed too much for me to give up now. I am determined to become the greatest tennis star the world has ever seen! I am tough enough and I won’t quit until I reach my goals!
Anywho, I think I should get some sleep now. I miss Mama a lot. I hope I get to see her soon.
Question 11.
Answer any one of the following two questions in 100-120 words each. (6)
(i) In the story ‘The Beggar’, how did Sergei’s kindness and Olga’s efforts help Lushkoff change his life? What lesson does this story teach us?
Answer:
In the story ‘The Beggar’, Lushkoff was a poor, alcoholic man who begged by lying about his identity. Sergei, a kind advocate, gave him work instead of money. Though Lushkoff was weak and unwilling at first, Sergei’s servant Olga quietly helped him. She did the chopping of wood for him and scolded him for being lazy, but deep down she cared for his well-being.
Lushkoff was moved by Olga’s silent support and emotional strength. Over time, he gave up drinking, found better work and eventually became a notary. He later admitted that it was Olga’s compassion that truly reformed him. The story teaches that kindness, support and trust can change even the most hopeless person. Sometimes, silent help and emotional guidance are more powerful than punishment or blame.
(ii) “Goodness can never be destroyed.” Do you agree? Illustrate with reference to the story
‘The Happy Prince’. ‘
Answer:
Yes, I agree with the statement, “Goodness can never be destroyed”. In the story “The Happy Prince’, the prince had a kind heart. He was moved by the widespread poverty and misery of the people. It developed a great will within him to help his people in such adverse circumstances. So, he selflessly gave his eyes, gold and jewels to the poor.
Another example is of the prince’s relationship with the swallow. The swallow was the messenger of the prince. But when the swallow died at his feet, the prince’s heart was shattered and broken. The statue of the Happy Prince was no longer useful and beautiful. So, it was pulled down. And when the statue was melted in a furnace, the leaden heart did not melt, thus proving that true goodness can never be destroyed.
■ The Prince showed selfless kindness to the poor.
■ Gave away all jewels and gold to help others.
■ His unmelted lead heart symbolises eternal compassion.
The post CBSE Sample Papers for Class 9 English Set 3 with Solutions appeared first on Learn CBSE.
π NCsolve - Your Global Education Partner π
Empowering Students with AI-Driven Learning Solutions
Welcome to NCsolve — your trusted educational platform designed to support students worldwide. Whether you're preparing for Class 10, Class 11, or Class 12, NCsolve offers a wide range of learning resources powered by AI Education.
Our platform is committed to providing detailed solutions, effective study techniques, and reliable content to help you achieve academic success. With our AI-driven tools, you can now access personalized study guides, practice tests, and interactive learning experiences from anywhere in the world.
π Why Choose NCsolve?
At NCsolve, we believe in smart learning. Our platform offers:
- ✅ AI-powered solutions for faster and accurate learning.
- ✅ Step-by-step NCERT Solutions for all subjects.
- ✅ Access to Sample Papers and Previous Year Questions.
- ✅ Detailed explanations to strengthen your concepts.
- ✅ Regular updates on exams, syllabus changes, and study tips.
- ✅ Support for students worldwide with multi-language content.
π Explore Our Websites:
πΉ ncsolve.blogspot.com
πΉ ncsolve-global.blogspot.com
πΉ edu-ai.blogspot.com
π² Connect With Us:
π Facebook: NCsolve
π§ Email: ncsolve@yopmail.com
π WHAT'S YOUR DOUBT DEAR ☕️
π YOU'RE BEST π